Tuesday, July 12, 2011

St Jacques façon "Ceviche" / Grilled Scallop "Ceviche"

Un petit plat parfait en entrée ou pour un dîner en tête à tête. Ce n'est pas une véritable ceviche dans la mesure où les coquilles sont précuites. Un mélange de saveurs très agréable.

Not a true ceviche since the scallops are already cooked but the combination of so different flavors  makes this dish a perfect starter or  even a main course for a romantic diner.

Ingredients (serves 6) :

5 piques à brochette (si bois ou bambou, faire tremper dans de l'eau 30 mn) / 5 skewers (if using wooden, soak in water 30 minutes)
500 g de noix de St Jacques (environ 20 pièces) / 1 1/2 lb large sea scallops
3 cuillères à soupe d'huile d'olive extra-vierge / 3 Tbsp extra-virgin olive oil
1/2 orange pelée, en quartiers / 1/2 navel orange peeled, segments free from membrane and chopped
2 cuillères à soupe de jus de citron vert / 2 Tbsp fresh lime juice
1 concombre épépiné et émincé / 2 cups cucumber, cored and thinly sliced
2 échalotes émincées / 2 Tbsp thinly sliced  shallot
1/2 piment jalapeño finement hâché / 1 to 2 tsp finely chopped jalapeño chile, including seeds
coriandre fraîche ciselée / 1/4 cup chopped cilantro

Directions :

Allumer le barbecue.
Dans un bol, mettre 1 cuillère à soupe d'huile, 10 gr de sel, 10 gr de poivre et mélanger. Enfiler 4 noix sur chaque pique et huiler au pinceau.

Griller les noix 2 à 3 mn de chaque côté et laisser légèrement refroidir sur une assiette.

Dans un grand saladier, mettre le jus de citron vert, le concombre, l'échalote, le piment, l'huile restante, saler et poivrer. Ajouter les noix coupées en 2 et bien mélanger. Couvrir et laisser mariner au frais au moins 1 heure (jusqu'à 3 h).

Parsemer de coriandre ciselée avant de servir.

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Prepare grill for direct-heat cooking high heat.
Toss scallops with 1 Tbsp oil, 1/4 tsp salt ant 1/4 tsp pepper in a bowl then thread 4 scallops onto each skewer.

Grill scallops, turning once, about 2 to 3 minutes per side. Transfer to a plate and cool slightly.

In a large bowl, stir in chopped orange, lime juice, cucumber, shallot, jalapeño, salt, pepper  and remaining oil.

When scallops are cool enough to handle, halve each crosswise (quarter if large), then add to the cucumber mixture, tossing to combine. Marinate covered and chilled for at least 1 hour (up to 3 hours). Just before serving, stir in cilantro.


Source : Gourmet Grilling

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