Saturday, May 28, 2011

Crevettes à la planche / Planked shrimp

Délicieuses crevettes à déguster à l'apéro....
Crevettes à la planche

Pour 4 personnes :

500 g de crevettes pelées et déveinées
1 cuillère à café de sel
1/2 cuillère à café de poivre fraîchement moulu
1 1/2 cuillère à café de paprika
1/2 cuillère à café de piment de cayenne
1 cuillère à café d'huile d'olive
1 cuillère à soupe de jus de citron
Coriandre fraîche ciselée pour la garniture


Mettre la planche à tremper dans de l'eau au minimum 30 mn (max. 4h)
Dans un bol, mélanger le sel, le poivre, le paprika et le piment de cayenne. Ajouter les crevettes et bien mélanger. Ajouter l'huile d'olive et mélanger. Couvrir et mettre au frais (2h max.)
Allumer le barbecue. Lorsque celui-ci est chaud (test de la main : 3 à 4 au-dessus de la grille), placer la planche sur le grill, fermer, et laisser jusqu'à ce qu'elle commence à fumer et à se craqueler (garder un vaporisateur d'eau à proximité au cas où elle s'enflammerait).
Déposer les crevettes sur la planche, en une seule couche. Fermer et laisser cuire 3mn, retourner les crevettes et laisser encore 3 mn.
Retirer les crevettes du grill et les servir aussitôt  arrosées du jus de citron et garnies de coriandre.

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These piquant shrimp make a tasty appetizer for a backyard barbecue. Cooked on a cedar plank, the shrimp are imbued with an enticing smoky flavor.
Ingredients:
1 tsp. kosher salt
1/8 tsp. freshly ground black pepper
1 1/2 tsp. sweet paprika
1/8 tsp. cayenne pepper
1 lb. shrimp, peeled and deveined
1 tsp. olive oil
1 Tbs. fresh lime juice
Chopped fresh cilantro for garnish


Directions:
Soak a cedar plank in water for at least 30 minutes or up to 4 hours.

In a bowl, stir together the salt, black pepper, paprika and cayenne. Add the shrimp and toss to coat evenly with the spice mixture. Drizzle the olive oil over the shrimp and toss to combine. Cover and refrigerate until ready to grill, up to 2 hours.

Prepare a medium-hot fire in a grill. Have a spray bottle of water ready to extinguish any flare-ups on the plank.

Place the plank on the grill, close the lid, and heat until the plank begins to smoke and crackle. Place the shrimp in a single layer on the plank. Close the lid and grill, turning the shrimp once, until they are opaque throughout, about 3 minutes per side.

Transfer the shrimp to a warmed platter, drizzle with lime juice and garnish with cilantro. Serve immediately. Serves 4.





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