Sunday, May 29, 2011

Tarte Tatin

Bonne Fête des Mères !! J'ai déjà été gâtée il y a un mois, mais aujourd'hui grande surprise : un dessert que j'apprécie particulièrement préparé par les enfants.

Tarte Tatin
Pour 8 personnes :

1 pâte brisée
2 k de pommes
100 g de beurre
100 g de sucre
1 pincée de cannelle (optionnel)

Préparer la pâte brisée (voir la recette plus bas).
Peler, vider et couper les pommes en quartiers.
Dans un moule à manqué, faire fondre le beurre à feu doux. Ajouter le sucre et disposer les pommes en rosace, en les serrant. Poudrer de cannelle (optionnel). Laisser cuire 20 à 25 mn sans y toucher pour bien caraméliser les pommes.
Préchauffer le four à 190° C (375°F).
Abaisser la pâte brisée et placer le disque obtenu sur le moule. Glisser les bords vers l'intérieur de façon à bien enfermer les pommes. Piquer  de quelques coups de  fourchette et enfourner 30 mn environ.

Démouler la tarte et la servir tiède, nature ou accompagnée d'une boule de glace vanille, ou encore un bol de crème fouettée.

Pâte brisée : 200 g de farine + 100 g de beurre en dés + 1 pincée de sel + 10 cl d'eau glacée. Travailler le mélange rapidement, du bout des doigts,  et mettre la boule obtenue au frais 30 mn.
                    
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Ingredients (Serves 8)

1 tart pastry (see recipe below)
4 lb. apples (Golden Delicious or any other dessert apples)
1 stick  unsalted butter
1/2 cup granulated sugar
1 tsp cinnamon (optional)

Peel, core and quarter the apples. Put the butter and sugar in  a 10 inch (25 cm) baking dish (about 2 inch deep) and heat until the mixture has melted. Arrange the apple tightly, making sure there is no gap. Sprinkle with the cinnamon (optional). Cook over low heat for 20 to 25 minutes, until the apple is caramelized and soft.
Preheat the oven to 375°F (190°C).
Roll out the pastry into a circle about 1/8 inch (3 mm) thick. Lay the pastry over the apple and press down around the edge to enclose it completely. Use a fork to make some holes on the pastry.
Bake for about 30 minutes, or until the pastry is golden and cooked.
Wait 5 minutes before turning out  onto a serving dish.
Serve it warm, plain, or with a scoop of vanilla ice cream, or a bowl of whipped heavy cream.

Tart pastry : 1 3/4 cup all-purpose flour, 1 pinch of salt, 1 stick unsalted butter, diced, 1/3 cup chilled water.  Stir the flour and salt into a large bowl, add the butter and rub in with the fingertips. Add the water and mix quickly. Shape into a ball, wrap in plastic wrap and put in the fridge for 30 minutes.

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