Friday, July 1, 2011

Moules à la marinière / Mussels steamed

Ne pas oublier le rince-doigts !

Don't forget the finger bowl !

Ingredients (6 to 8 people) :

50 cl de vin blanc sec / 2 cups dry white wine
4 échalotes émincées / 1/2 cup minced shallots
persil hâché /  parsley chopped
1 feuille de laurier / bay leaf
poivre / pepper to taste
80 gr beurre / 6 Tb butter
6 l de moules nettoyées / 6 quarts scrubbed mussels

Directions :

Faire fondre les échalotes dans le beurre, dans un grand faitout. Poivrer, ajouter le laurier et le vin blanc. Laisser réduire légèrement puis ajouter les moules nettoyées. Couvrir, porter rapidement à ébullition. Secouer le faitout régulièrement.  Compter environ 5 mn de cuisson (les moules sont cuites lorsqu'elles sont ouvertes).
Placer les moules dans des assiettes creuses  et laisser le jus de cuisson reposer quelques minutes  avant d'en arroser les moules (au cas où il y aurait du sable). Parsemer chaque assiette d'un peu de persil et servir aussitôt.

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Melt the butter in a large kettle and add the shallots. Cook for 5 minutes, then add the pepper, bay leaf et white wine. Boil for 2 to 3 minutes (must slightly reduce its volume). Add the mussels, cover and boil quickly over high heat. Frequently toss the mussels in the kettle (by grabbing the kettle with both hands). In about 5 minutes, the shells swing open and the mussels are done.

With a big skimmer, dip the mussels into wide soup plates. Allow the cooking liquid to settle for a 2 minutes (so any sand will sink to the bottom). Then  pour the liquid over the mussels, sprinkle with parsley and serve immediately.

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